Aanpassing Wet arbeid vreemdelingen (WAV)
Wanneer de Eerste Kamer zijn goedkeuring heeft gegeven zal het wetsvoorstel over de herziening van de Wet arbeid vreemdelingen erg verscherpt gaan worden. Deze verscherping komt onder andere tot stand doordat de EU zich heeft uitgebreid en doordat het kabinet iedereen zoveel mogelijk naar vermogen wil laten participeren in de samenleving.
Deze aanpassing regelt dat de werknemers die van buiten de EER (Europese Economische Ruimte) komen elk jaar een nieuwe tewerkstelling moeten ontvangen, die via de werkgever wordt aangevraagd. In de wet die nu van kracht is, is een tewerkstelling van maximaal drie jaar van kracht en daarna kan deze worden verlengd. Na de aanpassing zal ook een verlenging niet meer mogelijk zijn. Een werkgever dient vijf jaar lang achter elkaar een tewerkstellingsvergunning aan te vragen voor een werknemer, hierna is dit niet meer nodig. Deze termijn is in de huidige wet maar drie jaar.
Wanneer als werkgever de aanvraag word ingediend zal het UWV straks alleen maar onderzoeken of er voldoende werkzoekenden zijn op de arbeidsmarkt die de betreffende functie kunnen vervullen. Mocht dit het geval zijn dan zal er geen tewerkstelling worden afgegeven. Het UWV zal tevens controleren of de werkgever aan de desbetreffende werknemer het wettelijke minimumloon betaalt. Dit is in de nieuwe wet namelijk een vereiste om een eventuele tewerkstelling te mogen ontvangen. Ook moet de aanpassing van deze wet ervoor zorgen dat alle werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden ontvangen. Een werkgever mag een werknemer die voor langere tijd in Nederland verblijft niet anders behandelen dan een werknemer die in Nederland is geboren en dus ook werkt.
Als laatste is een andere belangrijke wijziging dat het UWV een tewerkstellingsvergunning straks kan intrekken als de werkgever binnen een periode van vijf jaar voorafgaand aan het moment waarop de vergunning wordt ingetrokken een bestuurlijke boete opgelegd heeft gehad.
Het hele wetsvoorstel is ook te lezen op de site van de Eerste Kamer, hierin staan alle wijzigingen vermeld. Klik hier voor het wetsvoorstel.