Box III al lang geen pretje meer!
Bij intreding van de belastingherziening in 2001 werd Box III al snel in de volksmond de “pretbox” genoemd. Immers, het feitelijke inkomen uit (belegd) vermogen (rente, dividend, huur, etc) werd niet belast, maar slechts het door de fiscus veronderstelde rendement dat je zou kunnen genieten. Dit veronderstelde rendement werd door de fiscus vastgesteld op 4%, waarover dan 30% belasting werd geheven. Per saldo dus 1,2% belasting over het vermogen, waarbij ook zelfs nog rekening mocht worden gehouden met een vrijstelling.
Op de aandelenbeurzen werden in die tijd nog rendementen met gemak gerealiseerd van 8%+, dus Box III was met recht een pretbox. Inmiddels is de aardigheid er bij de vermogende particulieren wel vanaf, nu de spaarrente nog amper op 2% staat. Gezien de risico’s op de aandelenbeurs en ook de vastgoedmarkt rake klappen krijgt, wordt 1,2% belasting inmiddels wel als erg veel ervaren.
De belastingcommissie-Van Dijkhuizen stelde weliswaar van de zomer voor om het box 3-rendement substantieel te verlagen, gezien echter de reeds aangekondigde forse bezuinigingen van het kabinet van 6 miljard voor 2014, is te verwachten dat we het nog wel even met deze 4% moeten gaan doen.
Des te pijnlijker nu het box III-vermogen ook meetelt voor andere regelingen. Bij verblijf in een verpleeg- of verzorgingstehuis geldt n.l. een eigen bijdrage die gebaseerd is op het belastbaar inkomen, waar de 4% procent van box III ook onderdeel van uitmaakt. Het maakt hierbij niet uit dat het feitelijke (rente)inkomen lager is. Vanaf 2013 is deze eigen bijdrage verhoogd met 8% van het box III-vermogen, dus in dergelijke situaties wordt het vrije vermogen in box III dus zelfs met 12% belast.
Logisch dat gezocht wordt naar maatregelen om het belastbare vermogen in box III te verlagen. Dit kan door onder andere te schenken aan (klein)kinderen, de eigen woning langer aanhouden zodat deze in box I blijft, beleggen in vrijgestelde bezittingen en zelfs box III vermogen overhevelen naar een onderneming of besloten vennootschap, al dan niet van zichzelf of een meerderjarig kind. Bij zeer substantiële bedragen kan zelfs het oprichten van een eigen beleggings-BV interessant zijn.
Het blijft dus zaak om bij het beheer van uw vermogen ook met deze aspecten rekening te blijven houden. Wij kijken graag met u mee!