Geen AOW meer als u straks de 65-jarige leeftijd bereikt
In Nederland krijgt elke inwoner die woont of werkt een automatische opbouw van AOW. Daarnaast kan een werknemer een aanvullende uitkering ontvangen doordat werknemer bij zijn of haar werkgever pensioen opbouwt. Natuurlijk zijn hierop wel uitzonderingen, hierbij kunt u denken aan zelfstandigen. Vaak moeten zij zelf zorgen voor een aanvullend pensioen. Dit kan door een individuele pensioenvoorziening, via bijvoorbeeld een levensverzekering, koopsom of lijfrente.
Door de vergrijzing in onze maatschappij is de overheid genoodzaakt om het pensioenstelsel aan te passen. Dit doordat de pensioenkosten enorm toenemen. Daarnaast wordt de pensioenopbouw aangepast en zal de leeftijd aankomende jaren ook steeds wijzigen.
AOW-leeftijd
Al vanaf dit jaar is de pensioengerechtigde leeftijd met 1 maand verhoogd. Hierna zal dit stapsgewijs verder gaan. Dit zodat de pensioengerechtigde leeftijd over een aantal jaren op 67 jaar ligt. Op basis van het regeerakkoord van kabinet Rutte- Asscher zal dat in het jaar 2021 zijn. Na 2021 zal de pensioengerechtigde leeftijd worden gekoppeld aan de leeftijdsverwachting.
Pensioenopbouw
Door de vergrijzing en de economische crisis is de dekkingsgraad binnen de pensioenfondsen niet meer rendabel. Veelal zijn de dekkingsgraden veel te laag en dienen er maatregelen te worden genomen. In Nederland zou de dekkingsgraad 105% moeten zijn echter doordat dit niet gehaald wordt zullen pensioenfondsen korten op de pensioenen. De aanpassing van de pensioenen mag onder strenge voorwaarden al voor een deel in dit jaar worden toegepast. Zo wil het kabinet voorkomen dat pensioenpremies onnodig zullen stijgen, dit ook met het oog op de koopkracht en de werkgelegenheid.
Pensioenregels in arbeidsovereenkomst
Veelal is in een arbeidsovereenkomst of CAO opgenomen dat de arbeidsovereenkomst eindigt bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Echter door de wijziging van de AOW leeftijd wijzen wij u erop dat dit aangepast dient te worden in de arbeidsovereenkomsten. Het is raadzaam om dit te wijzigen naar de pensioen/AOW gerechtigde leeftijd. Aangezien het genietings moment voor veel werknemers nu verschillend zal zijn.
Eindigend op 65-jarige leeftijd
Wanneer er in de arbeidsovereenkomst geen geldig pensioenontslagbeding is opgenomen zal een rechter bij een eventueel beroep niet snel u als werkgever gelijk geven om het contract alsnog te ontbinden. Dit ook doordat er tegenwoordig veelal anders wordt gedacht over het doorwerken na het bereiken van de pensioen/ AOW gerechtigde leeftijd.
Daarnaast bestaat er de Wet Gelijke Behandeling. In deze wet is opgenomen dat een werkgever niet mag discrimeren op grond van enkel en alleen de leeftijd. De arbeidsovereenkomst zal dan ook niet eindigen op 65-jarige leeftijd wanneer werknemer een beroep doet bij een rechter. Echter zal deze ook niet eindigen wanneer de pensioen/ AOW gerechtigde leeftijd is bereikt. Dit doordat er een nietig pensioenbeding is opgenomen. Wanneer een werknemer toch door u ontslagen wordt moet u zich ervan bewust zijn dat dit ontslag nietigbaar is.
Er bestaan vanzelfsprekend wel uitzonderingen om iemand voor zijn of haar pensioen/AOW gerechtigde leeftijd te ontslaan. Men spreekt dan van een functioneel leeftijdsontslag. Hierbij kunnen we denken aan brandweermannen die vanwege hun gezondheid of veiligheid worden gedwongen om eerder te stoppen met werken. De werkgever zal dan wel met goede argumenten moeten komen zodat een rechter kan oordelen of het ontslag terecht is.
Mocht u over het bovenstaande nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met Dedi Jans, zij staat u graag te woord.