Kabinet: maximaal 6 miljard bezuinigen volgend jaar
Het kabinet gaat volgend jaar maximaal 6 miljard euro extra bezuinigen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft dat woensdag aan de Kamer geschreven.
Ook als de economische cijfers de komende maanden verder tegenvallen, wordt er bovenop de 6 miljard niet nog eens extra bezuinigd. Het kabinet neemt daarmee de opdracht van eurocommissaris Olli Rehn over, die in zijn aanbevelingen voor Nederland stelde dat het kabinet volgend jaar 1 procent van het bruto binnenlands product moet bezuinigen. Dat komt neer op 6 miljard euro.
‘We hebben de kogel door de kerk gejaagd en committeren ons aan 6 miljard structureel vanaf volgend jaar aan extra maatregelen’, zei Dijsselbloem woensdag in de Kamer. Hij geeft toe dat Nederland daarmee ook volgend jaar door de Europese begrotingsgrens van 3 procent kan schieten.
‘Maar je mag ervan uitgaan op basis van de uitlatingen van eurocommissaris Rehn dat als we structureel 6 miljard bezuinigen en de cijfers verslechteren, en die verslechteren as we speak, dat de commissie ons dan meer tijd zal geven.’
De fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD en PvdA – Halbe Zijlstra en Diederik Samsom – hadden na het bezoek van Rehn ook al gepleit voor een maximale bezuiniging van 6 miljard euro.
Clementie
In april, toen het kabinet een sociaal akkoord sloot met werkgevers en werknemers, werd een bezuinigingsplan tijdelijk opzij geschoven. Premier Mark Rutte sprak toen de hoop uit dat de economie in een half jaar dusdanig zou aantrekken dat bezuinigingen voor 2014 niet meer nodig zouden zijn. Nu is de situatie omgekeerd. De economie blijkt alleen maar verder te verslechteren, en is er hoop op Europese clementie.
De afgelopen maanden bezwoeren premier Rutte en minister van Financiën Dijsselbloem dat er pas in augustus besloten zou worden hoe veel er bezuinigd zou moeten worden. Daar is het kabinet dus nu van teruggekomen.
Ook de invulling van het bezuinigingspakket zal mogelijk al de komende weken vorm krijgen. Minister Dijsselbloem voert momenteel verkennende gesprekken met oppositiefracties die de ambities van het kabinet om de overheidsfinanciën op orde te krijgen delen. Het pakket van 1 maart is daarbij het uitgangspunt. Dat pakket van ruim 4 miljard aan bezuinigingen was door het sociale akkoord van tafel, maar ‘herleeft’ nu. De besparingen zullen voor eenderde bestaan uit lastenverzwaringen en tweederde uit daadwerkelijke bezuinigingen op de overheidsuitgaven.
In dat pakket zit onder meer een nullijn voor ambtenaren. Een nullijn voor de zorg is echter komen te vervallen door afspraken tussen minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de zorgsector. Dijsselbloem gaat kijken of een ‘verdere vergroening’ van het belastingstelsel mogelijk is.
Bron: ANP