Neem uw contracten voor bepaalde tijd onder de loep
Huidige wetgeving
In de wet is opgenomen dat een medewerker 3 contracten voor bepaalde tijd mag ontvangen in een tijdsbestek van 36 maanden, tenzij anders is afgesproken in een betreffende CAO. Ook mag ten allen tijde een proeftijd worden opgenomen en loopt een contract voor bepaalde tijd van rechtswege af zonder dat daaraan vooraf een melding van moet worden gegeven.
Per 1 juli 2014 zal bovenstaande regelgeving worden veranderd in onderstaande:
De ketenregeling wordt maximaal 3 contracten in 24 maanden, waarbij alleen een proeftijd mag worden afgesproken als medewerker een contract krijgt dat langer is dan 6 maanden. Afwijkingen in de geldende CAO zijn nog steeds aan de orde.
Een belangrijke verandering is ook dat bij contracten die langer dan 6 maanden duren, de werkgever 1 maand voor de afloop van het contract aan de medewerker dient aan te geven wat er met het huidige contract gaat gebeuren.
Wanneer de werkgever de aanzegtermijn voorbij laat gaan zonder actie te ondernemen, dan dient deze een boete te betalen aan de medewerker. Deze boete kan oplopen tot het loon van maximaal 1 maand.
Mocht u 3 contracten hebben aangeboden en wilt u de keten niet voortzetten naar onbepaalde tijd, dan gaat de keten pas opnieuw van start wanneer u een medewerker 6 maanden niet in dienst heeft gehad. In de huidige wetgeving is deze termijn 3 maanden.
De ketenregeling is niet van toepassing op medewerkers onder de 18 jaar, wanneer deze over de gemiddelde looptijd van de arbeidsovereenkomst ten hoogste 12 uur per week werken. Het contract wat loopt op het moment van het bereiken van de 18-jarige leeftijd word dan gezien als eerste contract in de ketenregeling. De duur van het contract wordt berekend vanaf de dag dat de medewerker de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.
Daarnaast is per 1 juli 2014 ook bij wet geregeld dat de ketenregeling niet geldt voor leerlingen die een duale opleiding volgen, met andere woorden medewerkers die werken en leren.
Ook is vanaf deze datum een concurrentiebeding bij tijdelijke contracten in principe verboden. Onder omstandigheden kan een relatiebeding ook onder een concurrentiebeding vallen. Hierop geldt de uitzondering wanneer de werkgever gemotiveerd aan kan geven welke zwaarwichtige bedrijfsbelangen een concurrentiebeding vereisen. In het beding dient deze motivatie kenbaar gemaakt te worden. Zonder de motivering is het beding nietig.
Overgangsrecht;
Wanneer een lopend contract na 1 juli 2014 afloopt en hierdoor de termijn van 24 maanden overschrijft dan blijft de oude regelgeving op deze arbeidsovereenkomst van toepassing. Na dit contract zal dan moeten worden besloten of de medewerker een nieuw contract wordt aangeboden.
De aanzegtermijn geldt niet voor contracten die in de periode van 1 juli 2014 tot 1 augustus 2014 eindigen.
Daarnaast blijven de oude regels van toepassing wanneer er op 1 juli 2014 een CAO van toepassing is met afwijkende afspraken. Deze afwijkende afspraken blijven geldig zolang de CAO loopt of tot uiterlijk 1 januari 2016.
Zoals u kunt lezen zijn er genoeg wijzigingen, wanneer u dan ook over het bovenstaande nog vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met Dedi Jans, zij staat u graag te woord.