Ook transitievergoeding betalen bij een werknemer die na 2 jaar ziekte uit dienst gaat.
Vanaf 1 juli aanstaande dient de werkgever bij een uitdiensttreding van een dienstverband van 24 maanden of meer de werknemer een transitievergoeding mee te geven.
De werknemer heeft o.a. geen recht op een transitievergoeding wanneer werknemer zelf zijn ontslag indient, ontslag krijgt om een dringende reden, minderjarigen die minder dan 12 uur werken of werknemers waarvan het dienstverband eindigt in verband met hun pensioengerechtigde leeftijd.
De transitievergoeding is een vergoeding die de overheid heeft bepaald met de herziening van het ontslagrecht en heeft als doel om de switch naar een andere baan te vergemakkelijken. De vergoeding kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor (om)scholing, begeleiding naar een nieuwe werkplek.
De hoogte van deze vergoeding hangt af van hoe lang de werknemer bij werkgever in dienst is geweest, maar is wel gemaximeerd naar € 75.000,- tenzij het jaarloon van de desbetreffende werknemer hoger is, dan is het jaarloon van toepassing. Het bedrag kan in sommige gevallen verminderd worden wanneer kosten van bijvoorbeeld scholing en inzetbaarheid aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet u met de werknemer schriftelijk overeenkomen, voordat u de kosten maakt, dat u ze later met een eventuele transitievergoeding mag verrekenen. Deze schriftelijke overeenkomst moet u in het personeelsdossier opnemen. Het instemmingsvereiste van de werknemer vervalt als over de kosten afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersverenigingen (bijvoorbeeld in de cao).
De transitievergoeding heeft wel overgangsregels en het is toegestaan dat er afwijkingen in Cao’s worden/ zijn opgenomen als deze maar niet ten negatieve afwijken. Het overgangsrecht heeft invloed op werkgevers die in een slechte financiële situatie zitten en werknemers die 50 jaar of ouder zijn.
Echter is er tot op heden niets opgenomen in de wet over ziekte en arbeidsongeschiktheid in combinatie met de transitievergoeding. Wat er voor zorgt dat wanneer een werknemer na 2 jaar ziekte uit dienst gaat, werkgever wel een transitievergoeding dient mee te geven. Door deze combinatie is de kans groot dat een transitievergoeding niet gebruikt gaat worden voor het beoogde doel. Veel langdurige zieke werknemers worden (grotendeels) afgekeurd en kunnen niet meer re-integreren.
Sla uw verzuimverzekering en contract met de Arbodienst er eens op na, een goede re-integratie in de eerste 104 weken van ziekte is van groot belang voor u als werkgever.