Regeerakkoord: Ontslag, flex, vast en ziekte
Het ontslagrecht wordt iets versoepeld. Een rechter mag straks problemen in de arbeidsrelatie toetsen op basis van een combinatie van meerdere ontslaggronden. Nu dient een ontslaggrond, bijvoorbeeld disfunctioneren, op zichzelf voldoende reden op te leveren voor ontslag. De transitievergoeding gaat vanaf de eerste werkdag gelden: elk jaar bij een werkgever levert een derde maandsalaris transitievergoeding op. Naast deze vergoeding kan de rechter, als daar reden voor is, maximaal de helft als extra vergoeding opleggen.
Elkaar opeenvolgende tijdelijke contracten gaan straks pas na drie jaar over in een contract voor onbepaalde tijd. Nu is dat twee jaar. Tussen opvolgende tijdelijke contracten dient net als nu ten minste zes maanden te liggen. Als een werkgever direct een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt, kan dat straks met een proeftijd van maximaal vijf maanden.
De verplichte loondoorbetaling bij ziekte gaat voor kleine werkgevers (tot 25 werknemers) naar een jaar. Het UWV neemt de loondoorbetaling en re-integratieverplichtingen in het tweede jaar over. Kleine werkgevers betalen gezamenlijk de kosten van deze wijziging via een uniforme premie.
Let op: Ook deze maatregelen worden nog nader uitgewerkt in wetgeving.
Bron: Redactie Accountantsportal