Toch overgangsregeling voor oude overdrachten van bloot eigendom ouderlijke woning
Tot 1 januari 2010 konden ouders hun woning fiscaalvriendelijk aan hun kinderen overdragen onder voorbehoud van een levenslang recht op gebruik en bewoning (vruchtgebruik).
Op het moment dat de ouder overlijdt, groeit de blote eigendom aan tot volle eigendom bij de kinderen. De Successiewet merkt dit wel aan als een belaste fictieve verkrijging, maar door een oud besluit uit 1964 werd deze verkrijging zo berekend dat de kinderen feitelijk over de waardeaangroei geen of weinig successiebelasting (nu: erfbelasting) hoefden te betalen.
Op 1 januari 2010 is het oude besluit uit 1964 echter ingetrokken, zonder voor bestaande gevallen een overgangsregeling te treffen. Dit heeft bij overlijden van de ouders een forse verhoging van de erfbelasting tot gevolg. Dat stuitte op veel kritiek. Onlangs is daarom toch een overgangsregeling getroffen, waardoor over de waardestijging tussen het moment van de overdracht in het verleden en 1 januari 2010 toch geen erfbelasting wordt geheven. De regeling geldt ook als het vruchtgebruik inmiddels is omgezet in een huurrecht.
Bron: Fiscount