Wijziging afdrachtvermindering onderwijs
Naar aanleiding van de wijzigingen met betrekking tot de afdrachtvermindering onderwijs brengen wij u graag van deze wijzigingen op de hoogte.
Al jaren mag u als werkgever de afdrachtvermindering onderwijs maandelijks via de loonaangifte in mindering brengen. Een kopie van de (praktijk) overeenkomst dient in het salarisdossier aanwezig te zijn en bij degene die uw salarisadministratie verzorgt.
Er zijn 8 soorten afdrachtvermindering;
1. Een werknemer die de beroepspraktijkvorming volgt van de beroepsbegeleidende leerweg.
2. Een werknemer die is aangesteld als assistent in opleiding (aio) of als promovendus bij een universiteit of is aangesteld als onderzoeker in opleiding (oio) bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek of de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen of bij een onderzoeksinstelling die onder een van deze 2 instellingen valt
3. Een werknemer die is aangesteld bij een privaatrechtelijke rechtspersoon of TNO.
4. Een werknemer die bij u werkt in het kader van een initiële opleiding in het hoger beroepsonderwijs (hbo).
5. Een werknemer die een voormalige werkloze is en die aangewezen scholing volgt om hem op startkwalificatieniveau te brengen.
6. Een leerling die een leer-werktraject volgt in het 3e of 4e leerjaar van de basisberoepsgerichte leerweg van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo). De leerling hoeft niet in dienstbetrekking te zijn.
7. Een stagiair die minstens 2 maanden lang een stage volgt voor een beroepsopleiding in de beroepsopleidende leerweg op mbo-niveau 1 of 2. De stagiair hoeft niet in dienstbetrekking te zijn.
8. Een werknemer die een procedure Erkenning verworven competentie (EVC-procedure) volgt bij een erkende EVC-aanbieder.
Subsidieregeling praktijkleren.
Per 1 januari 2014 vervalt de afdrachtsvermindering onderwijs en komt hiervoor de subsidieregeling praktijkleren in de plaats. Deze subsidie zal niet meer maandelijks via de loonheffing plaatsvinden.
De subsidie gaat buiten de loonadministratie om, en zal via www.agentschapnl.nl aangevraagd moeten worden. Voor het studiejaar 2014, beginnend op 1 januari 2014 kunt u als werkgever een subsidie aanvragen tot 15 september a.s.
De subsidie zal na 15 september uitgekeerd worden aan u als werkgever. Het bedrag is gemaximeerd naar maximaal € 2.700,- per praktijkleerplaats voor een heel leerjaar. Wanneer u als werkgever minder lang ondersteund in de begeleiding zal het bedrag naar rato worden uitgekeerd. Echter is het bedrag daarnaast wel afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Er is namelijk een budget vastgesteld voor de totale subsidie. En deze wordt aan het eind van het jaar gedeeld door het aantal aanmeldingen.
De subsidie zal na maximaal 13 weken (vanaf 15 september) worden uitbetaald. De eerste keer dat u de subsidie aanvraagt kan dit uitlopen tot 5 maanden.
Voor onderstaande 5 soorten opleidingen kunt u subsidie aanvragen:
1. MBO beroepsbegeleidende leerweg.
2. HBO techniek, combinatie van werken en leren.
3. HBO landbouw, combinatie van werken en leren.
4. Promovendi.
5. Promotieonderzoek of opleiding technologisch ontwerper (ontwerpopdracht bij werkgever).
Daarbij is het onder andere van belang dat uit de administratie naar voren komt dat er begeleiding en beroepsuitoefening plaats dient te vinden. Uw bedrijf dient nog steeds aangesloten te zijn bij de Crebo/ Croho. Ook dient u in het bezit te zijn van een overeenkomst en dient er een aanwezigheidsadministratie te worden bijgehouden.
Mocht u nog vragen hebben over bovenstaande dan staan wij u graag te woord.