Wijzigingen per 1 juli 2015 op gebied van Arbeidsrecht
Per 1 juli a.s. zullen er weer wetswijzigingen in werking treden met betrekking tot de Wet Werk en Zekerheid. Hieronder een korte opsomming van de belangrijkste punten.
Bedenktijd bij een schriftelijke arbeidsovereenkomst en vaststellingsovereenkomst.
Werknemer mag zonder opgaaf van reden binnen 14 dagen zijn schriftelijke instemming, schriftelijk herroepen. De 14 dagen gelden alleen als de werkgever zijn werknemer hier schriftelijk op attendeert, gebeurt dit niet dan geldt er een bedenktijd van 3 weken.
Ketenregeling.
Vanaf 1 juli bestaat de ketenregeling uit 3 contracten in 24 maanden. In de huidige situatie is dit 3 contracten in 36 maanden. Op deze wetgeving is wel een overgangsregeling van toepassing. Daarnaast is er een uitzondering gemaakt voor uitzendovereenkomsten.
De route om ontslag aan te vragen.
Ontslagen met bedrijfseconomische gronden en langdurige arbeidsongeschiktheid lopen via het UWV. De overige ontslagredenen gaan via de kantonrechter. De huidige mogelijkheid om zelf een ontslagroute te bepalen wordt hierdoor onmogelijk. Daarnaast gaat het mogelijk worden om in hoger beroep en cassatie te gaan. Ook uitspraken van het UWV waar de werkgever of de werknemer het niet mee eens zijn kunnen straks voorgelegd worden bij de rechter. De toestemming van het UWV voor ontslag blijft vier weken geldig en dient ook bij de aanvraag binnen vier weken te worden afgehandeld.
Transitievergoeding.
Iedere werknemer die 2 jaar of langer bij een werkgever in dienst is geweest ontvangt een transitievergoeding. Deze vergoeding zorgt ervoor dat de kantonrechtersformule voor een ontbindingsvergoeding verdwijnt. De transitievergoeding is gerelateerd aan de dienstjaren. Bepaalde kosten mogen door de werkgever hierop in mindering gebracht worden mits de werknemer hiermee heeft ingestemd. Een werknemer die ontslagen wordt voor ernstige verwijten, de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt of een arbeidsovereenkomst die eindigt met wederzijds goedvinden of eigen initiatief zorgen ervoor dat er geen transitievergoeding plaatsvindt. Voor minderjarige werknemers is de vergoeding niet van toepassing wanneer zij minder dan gemiddeld 12 uur per week werken. Op deze wetgeving is ook weer een overgangsregeling van toepassing.
Passende arbeid.
Een werknemer zal passende arbeid moeten gaan accepteren na 6 maanden. In de huidige regelgeving is dat 12 maanden. Deze maatregel is vooruitlopend op de duur van de WW die vanaf 1 januari 2016 geleidelijk verkort gaat worden naar max. 24 maanden. Daarnaast gaat ook de opbouw van de WW aangepast worden.
Mocht u meer informatie willen ontvangen over bovenstaande regelgeving of advies in een specifieke situatie dan staan wij u graag te woord.