
Info inzake wet DBA
Wij willen je graag even bijpraten over een belangrijke ontwikkeling rondom de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Wellicht wel helemaal niet relevant voor jou, maar als je iemand bent die weleens personeel inhuurt of zichzelf weleens laat inhuren dan kom je al gauw met de regelgeving in aanraking. Zoals je misschien wel hebt gehoord, verandert er het nodige rondom deze regelgeving vanaf 1 januari 2025. De overheid heeft namelijk aangekondigd dat het handhavingsmoratorium, dat sinds de invoering van de Wet DBA van kracht is, dan wordt opgeheven.
Concreet betekent dit dat de Belastingdienst vanaf die datum weer actief gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Er is sprake van schijnzelfstandigheid wanneer een opdrachtgever een ZZP’er inhuurt als zelfstandige, terwijl uit de feiten en omstandigheden blijkt dat er sprake is van een gezagsverhouding, waardoor het hier eigenlijk gaat op een dienstverband en dus geen inhuur van een zelfstandige. Dit heeft tot gevolg dat de Belastingdienst naheffingen kan opleggen voor de sociale premies en de loonbelasting. De gevolgen van non-compliance (de genoemde naheffingen en eventuele boetes en renten) komen voor rekening van de opdrachtgever.
Alhoewel er nog steeds onduidelijkheid bestaat over de exacte criteria waarop de Belastingdienst gaat handhaven is in ieder geval al wél bekend dat 2025 een overgangsjaar zal worden. Dat wil zeggen dat er nog geen vergrijpboetes worden uitgedeeld in 2025, de Belastingdienst gaat eerst waarschuwen. Zolang je als opdrachtgever kunt aantonen dat je naar aanleiding hiervan stappen onderneemt zul je niet direct worden beboet.
Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat het sluiten van een modelovereenkomst met ingang van 2025 niet meer direct voldoende is om aan te tonen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Of er sprake is van schijnzelfstandigheid wordt door de fiscus beoordeeld aan de hand van de feiten en omstandigheden.
Of je nou wel of niet als zelfstandige werkt is natuurlijk in een bepaalde mate subjectief. Er zijn namelijk geen objectieve criteria om dit te toetsen, maar het is voor zowel opdrachtgever als ZZP’er van belang om goed na te denken over de verhouding tussen beide partijen en hier ook onderling één en ander over vast te leggen, om er zo samen voor te zorgen dat je met 1-0 voor staat wanneer je van de fiscus vragen krijgt over de toepassing van de Wet DBA. Ondanks deze subjectiviteit heeft de overheid wel een aantal handvatten gepubliceerd om voor jezelf na te gaan in hoeverre er in jouw situatie mogelijk sprake zou zijn van schijnzelfstandigheid. In de bijlage in deze link is een hand-out opgenomen met voorbeeldsituaties uit diverse branches. Daarnaast is deze vragenlijst ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aanpak-schijnconstructies/maatregelen-tegen-schijnconstructies#home) gepubliceerd, om voor jouw specifieke situatie tot een korte conclusie te kunnen komen.
Wil je dat wij eens met je meedenken over je situatie? Neem dan gerust contact op met jouw vaste contactpersoon.